Gemeentebibliotheek Utrecht0000.0011

 

 Literatuur

 

 1993

- Venderbosch, Maarten, "Bibliothecaris op zoek naar godin van de vloek. Utrechtse leeszalen starten telefonische informatielijn". In: Utrechts Nieuwsblad, 22-04-1993, blz. 11

- "Bibliofoon geeft antwoord op elke vraag". In: Stadsblad Utrecht (huis-aan-huisblad), 05-05-1993, blz. 5

- Venderbosch, Maarten, "Bibliothecaris op zoek naar godin van de vloek. Utrechtse leeszalen starten telefonische informatielijn". In: Utrechts Nieuwsblad, 22-04-1993, blz. 11

- "Bibliofoon geeft antwoord op elke vraag". In: Stadsblad Utrecht (huis-aan-huisblad), 05-05-1993, blz. 5

 2001

- "Bibliotheek populair onder Utrechtse jeugd". In: Utrechts Nieuwsblad, 05-2001.

 2002

- "Klant dupe van opheffen biebfusie". In: Utrechts Nieuwsblad, 27-02-2002, blz. 15

 2003

- Gier, Vivian de, "Een bibliotheek moet een smoel hebben". In: Utrechts Nieuwsblad, 04-10-2003, blz. 16

 2007

- Buiten, Bart van, "Beste mijnheer de bibliotheekdirecteur" (column). In: Echt Utrecht (personeelsblad Gemeente Utrecht), 07-2007, blz. 23 (betreft automatisering)

 2012

- Beumer, Noortje, "Centraal Museum en Bibliotheek vanaf volgend jaar zelfstandig". In: Algemeen Dagblad - Utrechts Nieuwsblad, 15-09-2012, bijlage 'Utrecht, stad en regio', blz. 4 ("De gemeente Utrecht trekt haar handen af van de Bibliotheek Utrecht en het Centraal Museum. Per 1 januari 2013 worden ze zelfstandig")

 2014

- Nijenhuis, Bert, "'Neude cultureel hart met bibliotheek'". In: Stadsblad Utrecht (huis-aan-huisblad), 19-03-2014, blz. 3 (Het postkantoor staat nu twee jaar leeg. De actie voor de vestiging van de openbare bibliotheek in het postkantoor wordt ondersteund door Rob Crouwel, ontwerper en kleinzoon van de architect, Joseph Crouwel. "De Utrechtse bevolking heeft meebetaald aan de bijzondere stijlkenmerken van het gebouw, bedoeld als als bolwerk waar mensen elkaar ontmoeten. [...] Crouwel herinnert zich een anekdote die duidelijk maakt dat het werk van een architect vooral in het hoofd plaatsheeft. 'Mijn opa lag een keer met zijn ogen dicht op de bank toen mijn vader, een kind nog, hem vroeg: 'Papa, moet je niet werken?'. Grootvader antwoorde: 'Dat doe ik. Ik ben het postkantoor op de Neude aan het ontwerpen!'. [...] De bibliotheek en ASR Vastgoed, eigenaar van het oude postkantoor, hebben overleg gehad over de mogelijkheden van het pand. Als beide partijen er uitkomen, moet ook de gemeente nog groen licht geven". )

- Boevink, Wim, "Dromen van Dussmann", in de rubriek 'Klein verslag'. In: Trouw, 21-03-2014, blz. 2 (Van het Polare-netwerk gaan steeds meer boekhandels een doorstart maken. In Utrecht is er voor de voormalige Broese ook een mogelijkheid, maar de gemeente Utrecht blokkeert als eigenaar van het gebouw deze mogelijkheid door slechts een kortlopend huurcontract aan te willen bieden: te kort om investeringen te laten renderen. De geďnteresseerde boekhandelaar vroeg vijf jaar met een optie voor nog eens vijf jaar. De gemeente wil kennelijk de handen vrij houden, wanneer de bibliotheek de drie verdiepingen boven de boekhandel verlaat. De verhuizing naar het postkantoor op de Neude is zo goed als rond. En dan zou het pand aan de Stadhuisbrug, oorspronkelijk Vroom en Dreesmann, helemaal leeg komen te staan. Terwijl het mogelijkheden biedt voor een groot cultuurwarenhuis, "zoals Dussmann aan de Friedrichstrasse in Berlijn: boeken, cd's, lezingen, nissen om te lezen, een grand café, zou dat niet schitterend zijn? Wat een intellectuele voorziening in een D66-stad. Ze hoeft er alleen maar een bescheiden huurprijs voor te vragen")

- "Bibliotheek niet naar postkantoor Neude". In: Utrecht Dichtbij (huis-aan-huisblad), 09-07-2014, blz. UTR.1421.1 (Het plan voor de verhuizing naar de Neude is door de gemeente geschrapt: te duur. Aanpassingen van de huidige vestiging zijn een optie, maar dat is volgens de bibliotheek duuder dan de verhuizing)

  Zie verder volgende pagina